Akik nincsenek itt

offline_net.jpg

Az NMHH kiadott egy jelentést a hazai internetfelhasználókról, illetve az internetet nem használókról. Én a HVG-n futottam bele az adatokba, és érdekesek, érdemes átrágni magunkat a cikken.

A kutatás talán legfontosabb tanulsága: a 14 évnél idősebbek közel ötöde nem használja az internetet. Vagyis 5 emberből egy (igazából 50-ből 9, így pontosabb: 18%). Ez onnan nézve, hogy kb. húsz éve olyan 10% volt a penetráció, nem sok, de onnan nézve, hogy ez kb. másfél millió ember, nagyon sok. Úgy másfél millió, hogy mind elvileg tud olvasni (hiszen elmúlt 14 éves), vagyis nem kisgyerekek.

A cikkben leírják, hogy milyen társadalmi csoportokból kerül ki ez a sok ember. Nincs benne nagy meglepetés: az idősek adják egy jelentős részét, ahol az idős 70, de inkább 80 fölöttit jelent, és az alacsonyan iskolázottak és szegények a másik felét. És még egy fontos adat: ez csak a vezetékes internetről szól, vagyis a másfél millió ember egy része azért internetezik, de nem otthon, számítógépen. Egy részük mobilon, egy részük pedig közösségi internet elérést használva.

A cikk kommentjeiben viszont felvetnek még egy kérdést, ami már nem olvasható ki ezekből az adatokból, de más kutatásokból tudjuk, hogy így van. Az internetező közösség egy jelentős része lényegében csak böngészik és közösségi médiát (elsősorban Facebook-ot) használ. Jelentős részük nem tud vagy nem akar ügyeket intézni, vásárolni vagy más, hasonló szolgáltatást használni.

Az internetet mára tömegek érik el idehaza, és ennek a tömegnek a bővítése már csak nagyon lassan fog megtörténni. A mostani 50-60 évesek mire 70-80 évesek lesznek, már jóval nagyobb arányban fogják használni az internetet, így ez önmagában növekedést ad. Sajnos a szegénység olyan probléma, amit az idő nem fog megoldani. Erre jelenleg csak ötleteim volnának, mivel lehetne megoldást találni, de az biztos, hogy állami eszközök nélkül nem fog menni.

A nagyobb probléma, amivel érdemes lenne foglalkozni, az azon tömegek elérése és edukálása, akik nem igazán használják ki az internet adta lehetőségeket. Két irányba kellene őket tanítani: az egyik a használat (hogyan vegyél valamit webáruházban, mire figyelj, mire vigyázz), a másik a tények ellenőrzése. Ez utóbbi nemcsak azt jelenti, hogy ne a gyűlölködés és az álhírek helye legyen az internet, hanem azt is, hogy ne lehessen könnyen átverni őket.

Az internet tehát mára közmű lett. A lassú növekedés mellett a minőségi használatot kellene már elérni. Azt hiszem, ez sem lesz egy gyors és látványos menet.

<!–

–> Akik nincsenek ittA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/06/15/akik_nincsenek_itt