„Abból élek, hogy emberek hallgatnak engem” – a ContentTECH Summit 2. napja

Egy színpadon kiszaladt a számon, hogy a marketing rock & roll.

A CMI ezt olyannyira hasonlóképp gondolja, hogy a konferencia záró keynote-ját Henry Rollins tartotta meg (rocksztár, író, színész, humorista, műsorvezető és aktivista).

Kognitív idegtudományos eredmények a tartalomkészítésre szabva, limitált büdzséből felépített tartalomprogramok, mesterséges intelligencia alkalmazása a content marketingben, storytelling, engagementet a ROI-val közvetlenül összekötő analitika és a tartalmak korának jövőjét bemutató vízió egy rocksztártól.

A ContentTECH szinte mindent tartalmazott, ami egy tartalommarketing-szakembernek érdekes és értékes lehet.

Olvasd el, hogy hol jár a szakma csúcsa.

Olvasd el a ContentTECH 1. napjáról írt beszámolónkat is: Egy, csak egy legény van talpon a vidéken (ContentTECH Summit 1. nap)

„Ne csak nézz, láss is”

Egy Akkezdet-sorral vezetjük fel Carmen Simon (kognitívidegtudomány-kutató) előadását („The Neuroscience Behind Memorable Content”), aki az egyik legnagyobb tartalomkészítési kihívásodra igyekezett a tudományos eredményekkel gyógyírt hozni.

A tartalomkészítés önmagában nem nehéz – jó tartalmat csinálni viszont herkulesi feladat.

„Abból élek, hogy emberek hallgatnak engem” – a ContentTECH Summit 2. napja

„Hát igen, a mai ember figyelmi terjedelme (attention span) egyre rövidebb” – gondolhatod, ez azonban a szakember szerint mítosz. Változatlanul képesek vagyunk összpontosítani hosszú időn keresztül arra, ami minket érdekel (ez a kulcs): Carmen példaként azt hozza, hogy mindannyian darálunk időnként sorozatokat.

(A közönség egy tagja bevallotta, hogy 30 órán át nézte a Homelandet, ami annyira ledöbbentett, hogy megfelelő jelzőt se találok rá, amivel leírhatnám.)

A rövidülő attention span mítosza

Hát mi változott?

Mert az eredményekből visszafelé haladva (azaz: egyre nehezebb az emberek figyelmét lekötni) mégis látjuk, hogy valamiért ma nehezebb dolga van egy tartalomkészítőnek, mint (például) 20 évvel ezelőtt.

Valaminek változnia kellett.

Nos: a rövidtávú memóriánk kapacitása állandó maradt, ugyanakkor egyre több információt kell megjegyeznünk – és egyre több dolog versenyez a figyelmünkért. (Szándékosan a „dolog” szót használtam, mert a tartalmak mellett a teendőid száma is megnőtt.)

Tehát változott a világ, de az ember nem.

A megoldás:

  • irányítsd tudatosan az olvasód figyelmét
  • egyszerűsíts makroszinten (legyen egyértelmű íve a prezentációdnak)
  • egyszerűsíts mikroszinten (szöveg esetén közérthető nyelvezet, prezentációban követhető, nem túlzsúfolt diák)
  • pattern interrupt

Ha ezeket elmulasztod, a tartalmad felejthető lesz – egy felejthető tartalmakkal teli világban.

1. típushiba: a tartalmad nem köti le a figyelmet

A ContentTECH tudásanyagát előfizetőink már olvassák!

Előfizettél már? Ha igen, akkor itt tudsz bejelentkezni. Még nem vagy előfizetőnk? Olvasd el itt, hogy mi mindent tartalmaz az előfizetés, miért éri meg és miért nem akarsz ebből kimaradni.

Ez a doboz pontosan 10515 karakternyi színtiszta tudást rejt.

Tartalmakat készítesz, így te mozgatod a világ narratíváit. Érezd ebben a csodálatos lehetőséget – és a hatalmas felelősséget is.

<!–
–>
A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://www.marketingszoveg.com/contenttech-2019/abbol-elek-hogy-emberek-hallgatnak-engem-a-contenttech-summit-2-napja/