A weboldal készítés “nulladik” lépése

html_640.jpg

Bár már 1995-ben készítettem weboldalakat, de végül nem ez lett a fő tevékenységem. Közben befejeztem az egyetemet, marketinges lettem, és nem is nagyon kívánkoztam vissza ahhoz, hogy én rajzolgassak vagy kódoljak – vannak nálam sokkal jobban ehhez értő emberek.

De mégis, a weboldal készítés megmaradt, és végigkísér a szakmai munkában is. Csak már nem az a dolgom, hogy html-t írogassak vagy képeket rajzolgassak, hanem azt kell “kitalálnom”, mi legyen egy-egy weboldalon. Marketingesként ugyanis a weboldal készítés továbbra is feladat, csak a munka kevésbé látványos. Mire készen vagyok, csak pár oldal pdf-et adok át a megrendelőnek, amiből majd a hozzáértő webszerkesztők és grafikusok fognak tudni egy kész weboldalt készíteni.

Ez a “kitalálás” a specifikáció megírása. Olyan alapvető kérdéseket kell tisztázni, hogy mi a weboldal célja, kik a célcsoportok, milyen szolgáltatásokat szeretnének felrakni a weblapra, milyen elérhető és milyen megírandó szövegek vannak, milyen képek, videók, grafikák, zenék, hanganyagok vannak vagy kellenek. Nekem kell leírni, milyen menüpontok legyenek, milyen módon legyen a tartalom felosztva, stb.

Grafikát, oldaltervet még nem kell készíteni ebben a fázisban, az majd a következő lépés. Ebben a lépésben a tartalomra kell koncentrálni, annak elrendezésére, megjelenésére. Ez a munka mindig azzal jár, hogy egyeztetnem kell a megrendelővel, adott esetben azokkal az emberekkel, akik a megrendelőnél majd használni fogják a weboldalt (nagyobb szervezet esetén ez akár 5-10 fő is lehet), és az sem árt, ha a célcsoportok körében is végzünk kutatást.

A végeredmény tehát egy pdf lesz, amelyben le lesznek írva olyan triviális dolgok is, mint például az, hogy mobilról is jól használható legyen a weboldal, hogy feleljen meg a keresőoptimalizálási elvárásoknak (és ez mit is jelent az adott esetben), és ezek mellett le lesz írva, mit tartalmazzon a címlap, mit tartalmazzanak az aloldalak.

A munka még nem UX, vagyis nem a használhatóság “kitalálása”, hanem az azt is megelőző lépés. Ezért írtam a címben: ez a nulladik fázis. Ebben a dokumentumban olvasható igények lesznek majd a weboldal. Minél pontosabb ez a dokumentum, annál egyszerűbben lehet majd árajánlatot kérni az egyes lépésekre, és minél kevesebbet fognak a jövőben ennek a dokumentumnak a tartalmán változtatni, annál pontosabb árajánlatot is fognak kapni a kivitelezésre.

Ez a fajta specifikáció készítés egyébként is valahol elengedhetetlen. Ha nincs, akkor majd a webszerkesztő és a grafikus fog kérdezősködni, amikor készül az oldal. És ha olyankor kell mindezt kitalálni, biztosan nem lesz annyira átgondolt, mintha előre terveznénk.

Most is dolgozunk egy ilyen projekten. Így a hetem is interjúkkal fog telni, 3-4 beszélgetésem lesz egy konkrét weboldalhoz. Hogy aztán majd valamikor december le tudjam írni milyen lesz ez az új weboldal.

<!–

–> A weboldal készítés "nulladik" lépéseA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/11/23/a_weboldal_keszites_nulladik_lepese