A pontosság

deadline-2636259_640.jpg

Valamikor a kilencvenes években dolgoztam egy kis vállalkozásnak, amelyik nyomdai dolgok kivitelezését vállalta. Nem voltak olcsók, mégis folyamatosan volt megrendelés. Ennek két oka volt. Az egyik a jó minőség (de azt azért másik is tudták), a másik pedig a pontosság. Akkoriban a nyomdai munkáknál az, ha egy megrendelés valamennyit csúszott, szinte normális volt. De itt nem: itt mindig elkészült minden időben. Megvolt ennek az oka (így lett kialakítva a munkamenet), és megvolt ennek a következménye is: többet tudtak keresni egy-egy munkán.

Talán akkor tanultam meg, mennyire fontos pontosnak lenni. Nem szeretek elkésni se egy tárgyalásról, se egy baráti beszélgetésről. Inkább én várok, próbálok előbb érkezni, de legalább időre. És nagyon kínosan érint, amikor néha késnem kell – olyankor is igyekszem a késést minél előbb jelezni.

Ugyanígy vagyok a feladatokkal is, amiket csinálunk. A határidő az határidő, csúszni csak tényleg indokolt esetben lehet. És ha valamit megígérek, akkor azt igyekszem tűzön-vízen átvinni. Néha persze nem sikerül, mert vannak esetek, amikor megcsúszunk valamivel. De az ugyanúgy zavar, mint a magánéletben.

A pontosságot többnek gondolom, mint egyszerű udvariasság. A bizalom, a kölcsönös odafigyelés jele. Ugyanakkor azt jobban elviselem (bár nem szeretem), ha valaki velem nem pontos. Sok olyan ismerősöm, munkatársam volt, akik egyszerűen képtelenek voltak pontosak lenni. Megszoktam, idővel eleve úgy terveztem, hogy késni fognak.

Egy találkozóról való késés esetén az első öt perc kicsit sem szokott zavarni. Olyan tíz perc után kezdek el gondolkozni, vajon eljön-e az ember, és 15 perc körül próbálom meg elérni. A munkában való késés persze más. Ott nem ilyen kis idősávok vannak, de sokszor nem fér bele az egy-két napos csúszás sem. Cégen belül ezt kézben lehet tartani, de cégen kívül már nehezebb. Így ilyen esetekben inkább igyekszem hamarabbra kérni a feladatokat.

Azt tanultam meg magamról, hogy akkor tudok jól dolgozni, ha adottak a határidők. Ha nincs határidő, jobban szétcsúsznak a feladatok. Így én magam is úgy adok ki feladatokat, hogy meghatározom a határidőket is. És úgy tűnik, működik.

A pontosság szerintem ma már nem üzleti előny, hanem kötelező feladat. Így nem zavar, ha elvárják tőlem, és én is elvárom másoktól.

Onlinemarketing Klub – azoknak, akik komolyan gondolják!

<!–

–> A pontosságA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/04/20/a_pontossag_724