A nagy bukások ellenszere az Én megmondtam!

El fogsz bukni, ha úgy gondolod, hogy a sikeres vállalkozás titka csakis a kiváló szakmai tudáson, tapasztalaton múlik. Nem elég mesternek lenni.

Tizenkét bukás történetét dolgozza fel Dajka Gábor marketingszakértő a könyvében. Tipikus példák, élethelyzetek, sztorik szakmai szemmel. Tanulj mások hibáiból!

A nagy bukások ellenszere az Én megmondtam!
Az Én megmondtam! itt rendelhető

Én megmondtam! Ez a könyv címe. Provokálsz? A siker jó hívószó, előszeretettel használják a marketingesek, amikor azt ígérik, sikeres leszel, ha rájuk hallgatsz. Te most nem erre építettél az Én megmondtam! című könyvben, hanem a bukásokra. Miért?

Dajka Gábor: Nem provokálok senkit. Akik dolgoztak, dolgoznak velem, tudják, hogy mindig a kőkemény őszinteséget kapják. Mert nincs más út. Az ügyfeleim a cégeiket, vállalkozásaikat, a saját jövőjüket, vagy a családjuk sorsát teszik a kezünkbe a megbízásokkal. Tudniuk kell, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Nagyon sok olyan ügyféllel dolgoztunk már együtt, akiknél a javaslatok, az ajánlások semmit sem értek, mert sajátos elképzeléseik voltak arról, amivel megbíztak bennünket. Magyarul: azt várták el, hogy azt tegyük, amit ők tennének. De ez veszélyes, mert éppen abban kell segítenünk, amihez nem értenek. Ilyenkor sajnos az esetek többségében bukás lett a vége, amikor nem hallgattak ránk.

Mások bukásainak bemutatásával segítesz abban, hogy sikeresek legyünk?

Dajka Gábor: 12 történet van a könyvben, tudatosan olyan területekről összeválogatva, amelyek egy jó rendszer felállításában segíthetnek. Itt most nem megfogadni kell a leírtakat, hanem elkerülni. De természetesen mindenhez van szakmai magyarázat és segítség. Így lesz izgalmas, és mégis értékes ez a könyv. Ezek életszerű példák. Nem amerikai tanulmányok feldolgozásai, hanem tipikus  magyarországi élethelyzetek. Olyan problémákkal és megoldásaikkal, amelyekkel itthon találkozik egy vállalkozó, cégvezető.

Nem szeretem a vállalkozókat abba a hitbe ringatni, hogy ha megnéznek néhány motivációs videót, elolvasnak pár ingyenes blogbejegyzést, elmennek pár konferenciára, akkor azok alapján működni fog a tervük. Tudniuk kell: attól, hogy a saját területükön lehet, hogy profik, az nem elég egy sikeres vállalkozás működtetéséhez. Ez a könyv rendszerbe helyezi a megoldásokat, amelyekre szükségük lehet. Ne kövessék már el azokat a hibákat ők is, amiket előtte már mások százszor megtettek. Az eddigi szakmai tapasztalataink alapján jól körvonalazódik, hogy milyen tipikus baklövéseket vinnének végbe sokan, és ettől megkíméljük őket.

Kikhez akartok szólni? A koronavírus miatti veszélyhelyzet sok mindent átrendezett. Sokan most kezdenek valami újba, mások éppen még mentik a menthetőt. Nekik írtátok ezt a könyvet?

Dajka Gábor: Mondhatnám, hogy mindenkihez, de ez nem lenne igaz. A legnagyobb hasznát azok vehetik, akik most szeretnének vállalkozni, vagy akik újraterveznek. Azok, akik nem értik, miért nem termel elég pénzt a cégük, miért akadtak el, miért nem jutnak egyről a kettőre. Pár héttel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy ennyire átrendeződik az élete. Ez az első könyvem, de éppen ezért beleadtunk mindent. Több évtized tapasztalata van benne. Nem egy veszélyhelyzet és egy gazdasági válság kellős közepén terveztem kiadni. Minden bizonytalan, átalakult a mi megbízóink köre is, ahogyan másoké. Vagy csődbe mentek vállalkozások, vagy virágoznak. Kettéosztódott a piac. Most sok minden eldől. Aki talpon tud maradni, az egy erős céggel nyerhet egy szűkebb piacon. Aki most vág bele egy projektbe, és olyan rutinnal, tapasztalattal teszi, mint ami nekünk kialakult az eddigi több száz ügyfelünkkel, előnyre tesz szert. Sok mindent át kell most értékelni. Nehéz feladat. Én bízom benne, hogy aki elolvassa ezt a könyvet, az segítséget kap. Bátorságot. Erőt ahhoz, hogy talpra álljon, belevágjon, vagy okosan feladja, mielőtt mindenét elveszítené. Tanuljon a könyvvel mások hibáiból. Azután, ha véget érnek a korlátozások, és újra beindul a gazdasági élet, akkorra már legyen az élen. Diktálja ő a tempót és az irányt.

Itt tudod előrendelni a könyvet:
https://dajka-gabor.hu/marketingblog/termek/dajka-gabor-en-megmondtam/