russia-g2d247ef66_640.png

Nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a szomszédban háború van. Azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, több olyan dolog is történt, amit mindannyian megérzünk, észreveszünk. Akiknek vannak ukrán vagy orosz partnerei, vagy a cégük működik valamelyik (vagy mindkettő) országban is, közvetlenül érzik a háború hatását.

De aki egyszerű fogyasztó, az is szembesül azzal, hogy az orosz termékek egyre több helyen kerülnek le a polcokról, és aki teheti, biztonságos valutába “menekül” – vagyis romlik a forint is az euróhoz, dollárhoz képest. A forintromlás pedig nagyon hamar áremelkedést fog okozni.

De az is látszik már az elmúlt egy hét statisztikájából, hogy a háború kitörését követő napok bizonytalansága több helyen is forgalom visszaeséssel járt. Ez kitartott a hét végéig is, az utóbbi pár napban indult be újra a várható forgalom (azon cégeknél, ahol visszaesés volt).

A háború nemcsak közel van, de közvetve érintettek is vagyunk, több okból is. Így azt is látjuk, hogy számos cég szállt be a jótékonykodásba, a segítségbe, és nagyon sokan kezdtek el egészen mással foglalkozni, mint amit egyébként most csinálnának. Ez így egyértelműen azt jelenti, hogy változott a piac, és amíg a háború tart, addig nem is várható jelentős visszarendeződés.

A választási kampány is megakadt, most sokkal kevesebbet és kevesebben foglalkoznak azzal, mi lesz április 3-án. Pedig alig egy hónap van csak addig…

A háború rossz, a kimenetele, vége bizonytalan, a hatásai egyértelműen negatívak. Nem mehetünk el szó nélkül mellette, a hatásokat akkor is elszenvedjük, ha mi magunk ki szeretnénk esetleg maradni az egészből.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/03/02/a_haboru_hatasai