A Google Shopping óriási árversenyt okoz Magyarországon. Csak az ár számít

A kis termékmennyiséggel rendelkező webshopok labdába sem rúgnak, a nagyok pedig óriási árversenybe kell, hogy belemenjenek. A hazai e-kereskedelem óriási változáson fog keresztül menni a Google Shopping magyarországi (Shopping Ads) megjelenésével, erősödésével. És ez még semmi!

Az alábbi cikket olvasva egészen biztosan arra fogsz gondolni majd, hogy: Jó-jó, óriási a verseny, és igazad van Milán, a webáruházamba kell a transzformáció, üzleti modell átalakítás, hogy versenyben maradjak.

Így néz ki a Google Shopping hirdetés

Ha például van szöveges hirdetés, akkor jobb oldalra teszi a találatokat (desktop-on).

A Google Shopping óriási árversenyt okoz Magyarországon. Csak az ár számít

Ha nincs szöveges, akkor felülre.

A Google Shopping óriási árversenyt okoz Magyarországon. Csak az ár számít

Fontos információk a Google Shoppingról

 • Google Ads-ből tudjuk kezelni a hirdetéseket, de szükségünk lesz Google Merchant Center regisztrációra is, mert ott tudjuk a termékeket feltölteni, a weboldalunk feedjéről küldeni az adatokat.
 • A fő rendezési elv és az, hogy behúzza a termékeket az ár.
 • Minden keresésnél szinte változó eredményt ad ki (próbáld ki).
 • Új fülön nyitja meg a kattintás után a termékoldalt!
 • A legjobban a több termékes webshopoknak éri meg csatlakozni (értsd legalább 100 termék, de jó ha annál több).
 • Itt engedélyezi a márka nevek használatát (Google szöveges hirdetésnél csak akkor, ha megvan hozzá a jogunk, papírunk).
 • A szöveges hirdetéseket is megjeleníti (ha van arra a kulcsszóra). Nézd csak meg honnan kezdődik az organikus találatok – piros vonal (nem hirdetett linkek)! Ez bizony az a rész, ami már csak akkor látszik, ha görget az ember!
  A Google Shopping óriási árversenyt okoz Magyarországon. Csak az ár számít
 • Szigorúak a hirdetésekkel kapcsolatban:
  • Itt vannak, hogy mit nem lehet hirdetni, tartsd be, mert akár végeleges tiltást is kaphatsz!
  • Algoritmus ellenőrzi, hogy a termék van-e csak a fotón és mondjuk nem található-e rajta a te logód, vagy bármi megkülönböztetés.
 • USA és európai statisztikák pozitív számokat mutatnak a shopping használatáról:
  • A Google Shopping hirdetést használó webshopoknak a látogatottságuknak több mint a 70%-át ez adja.
  • Átlagosan 30%-kal magasabb konverziót mérnek.
  • A kereskedelmi Google hirdetések 76%-át már Shopping Ads teszi ki (maradék a szöveges), sőt a hozzánk közel eső Egyesült Királyságban ez a szám 82%!!! Érzed akkor már, miért lesz rossz, hogy az ÁR a legfőbb rendezési, megjelenítési faktor!? Forrás: Smartinsights
 • Tudod jelezni a keresőnek, hogy éppen magas prioritású kampányod van.
 • Az ár-összehasonlító oldalak találatai (vagyis hirdetései) is megjelennek

Árukereső, Árgép is a Google Shoppingban

Az EU pénzzel is bűntette a Google-t, sőt kötelezte, hogy engedje be a rendszerébe az ár-összehasonlító oldalakat a Shopping hirdetésekbe. Mondván kihasználva a monopól helyzetét piacokat tesz, tenne tönkre. Az ár-összehasonlító oldalak igazából komolyabb és több feltétel szerint hasonlítják a termékeket és több mindent meg is jelenítenek, de érezhető volt az USA-ban a Shopping Ads elviszi a forgalom jó részét. Nos így ezek az oldalak szerződést köthetnek a Google-val és olcsóbban hirdetnek valamennyivel, mint a webáruház tulajdonosok, hogy maradjon haszon náluk is. Viszont gondolj bele, hogy így a te termékeid nem csak más webshopokkal, hanem még az ár-összehasonlító oldalakkal is harcol. Persze, ha ott jó áron van terméked, lehet pont ő hirdeti a tiédet.

Mi várható most?

Amikor írom a cikket, akkor kezd még csak belelendülni a piac a shopping használatába Magyarországon. A decemberi, karácsonyi időszak viszont pont jó lesz arra, hogy aki most lépett be nagy eredményeket, óriási konverziós számokat tud majd felmutatni. Aztán szépen lassan nálunk sem tud majd úgy működni egy nagyobb webshop, hogy ne használna Google Shopping hirdetést, meg fog látszani a forgalmában, ha nem teszi.

Felértékelődik az, hogy a webáruházaknak meglegyen a visszatérő vevő stratégiájuk. Mivel óriási árversenybe kényszerülnek rengeteg termékkategóriában. Változni fog a webshopok kiszállítási politikája, kiszállítási árak, kosárértékek! Még jobban figyelned kell a konkurenciát!

Mindenképpen javaslom, hogy próbáld ki a Google Shoppingot! Teszteld le!

Ismét egy érv amellett, hogy a webáruházaknak új üzleti modellt kell keresniük, amivel kiszámíthatóbb, stabilabb bevételre tesznek szert és nem függnek más piaci szereplőtől. Te mit tegyél most? Irány ide: A webáruház transzformációról, sajátmárkás termékekről, új webshop üzleti modellekről itt olvashatsz: 30+ cikk a sikeres webáruház üzemeltetésről. Haladó anyagok, esettanulmányok

Forrás: Smartinsights

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/a-google-shopping-oriasi-arversenyt-okoz-magyarorszagon-csak-az-ar-szamit/