A 2. hullám és a KKV-k: túlélésbiztos vállalatirányítási rendszer a Cegmenedzsment.com-tól

Korvin B. Bencével, a cégirányitási rendszereket kínáló Cégmenedzsment.com alapító-tulajdonosával beszélgetünk

A 2. hullám és a KKV-k: túlélésbiztos vállalatirányítási rendszer a Cegmenedzsment.com-tól
Korvin B. Bence

Vállalatirányítási rendszer, CRM, HR menedzsment; ezek olyan „varászszavak”, amik csak nagy cégeknek szólnak. Mit gondolsz erről a kijelentésről?

Ez a lehető legdrágább tévedés, amit egy cég elkövethet. Minden cégnél vannak folyamatok, kiadott feladatok, ügyfelek, különféle adatokkal és elvégzendő teendőkkel. Ha ezeket nem menedzseljük, azonnali és közvetlen veszteséget generálunk. Az Excel és az pendrive remek eszközök, de ebben a kérdésben nagyon korlátosak. Ha valóban a mélyére nézünk a dolgoknak, látjuk, hogy egy átlagos kkv-nak havi szinten százezres veszteséget okoz az elfelejtett feladatok, ügyfélmegkeresések kezelése, párhuzamos feladatvégzések.

Sőt, tovább megyek, bizonyos helyzetekben egy ilyen rendszer alapvető feltétele a túlélésnek.

„Feltétele a túlélésnek?” Nem túlzás ez a kijelentés?

Egyáltalán nem, különösen ebben az időszakban. Idén márciusban egy olyan helyzet állt elő, ami teljesen ismeretlen volt eddig minden cégnek. Home office-ban kellett helyt állni, ez többségében sikerült, de felméréseink szerint a KKV szektor túlnyomó többségében csak hirtelen összerakott eseti megoldásokkal.

Támogatni a kollégákat, követni a feladatokat, megszervezni biztonságos feltételek mellett a videómegbeszéléseket – ezek olyan feladatok, amelyek komolyságát nem lehet túlhangsúlyozni. Nálunk például ez nem jelentett gondot. Eddig is volt több kollégánk, aki állandó jelleggel vidékről, otthonról dolgozik, a Bitrix24-nek köszönhetően teljesen zökkenőmentesen. Ez egyébként a munkaerőkeresésben is komoly előnyt jelent, nem szűkítjük le a keresést egy lokációra.

Az már most látszik, hogy a tavaszi történésekkel nem tudtuk le ezt a járványt. Nem vagyok természetesen pandemiaszakértő, de az eddigi járványokból világosan látszik, hogy az első hullámot egy nagyobb második, esetenként egy harmadik hullám követi

Ezt sokkal felkészültebben kellene várnia minden kis- és középvállalkozásnak.

Mekkora cégek esetében érdemes ezen elgondolkodni?

Ebben a kérdésben mindegy, hogy 2 vagy 50 fős cégről beszélünk. Tovább megyek, még a tevékenységi kör sem számít igazán, hiszen az ügyfelek és a feladatok profi kezelése minden cégnek alapvető érdeke.

Egy ilyen rendszer nagyon drága, csak nagyvállalatok engedhetik meg maguknak, tartja a közvélekedés.

Ez nem így van. Az általunk forgalmazott rendszer, a Bitrix24 kivételes árazási modellel elérte, hogy rendszerünk a KKV-szektornak is elérhető legyen. Együtt nő a rendszer a céggel, ahogyan az a cég fejlődik. De egyébként már az ingyenes csomagjukban is sokrétű funkcionalitás elérhető, korlátlan számú felhasználó számára. Többek között az ügyfélkezelésért felelős CRM-modul, a feladatkezelő rendszer, az 5 GB-ot biztosító közös tárhely, a belső céges portál, a virtuális telefonközpont, chat és videóhívásokért felelős rész. Ennyi funkció ingyenes csomagban teljesen egyedülálló a piacon.De a teljes funkcionalitást kínáló csomag sem borítja fel a cég költségvetését, hiszen havi körülbelül 30.000 Ft-ért elérhető 50 munkatárs számára.

Ezek közül milyen modulokat, funkciókat tartasz a legfontosabbnak egy KKV szempontjából?

Talán a legcélszerűbb a saját tapasztalatokról beszélni, hiszen A Bitrix24-et használjuk mi is a mindennapi életünk során.

Két modult emelnék ki elsősorban, az egyik a feladatmenedzsment-rész: ezzel el tudtuk érni, hogy ne legyen elveszett feladat. Minden kolléga tisztában van azzal, hogy mi a dolga és milyen határidővel. A feladathoz különböző fájlokat tudnak feltölteni, bevonni más kollégákat a munkába, rögzíteni a feladatra fordított munkaidőt stb.

A másik, szerintem nélkülözhetetlen modul, a CRM, azaz ügyfélkapcsolat-menedzsment. Ebben a részben rögzítünk minden eseményt, ami egy-egy ügyféllel kapcsolatos, minden jövőbeli teendőt, telefonhívást, e-mailt, hogy semmi sem sikkadjon el. Ennek segítségével könnyedén meg tudjuk oldani, ha egy kolléga szabadságra megy, vagy éppen elmegy a cégtől, mert minden lényeges történés egy helyen van. Ugyanitt automatizálásra is van lehetőség, formanyomtatványok, sablonok beállításával és használatával.

De többek között nagyon profi ügyfélszolgálatot is ki tudunk építeni a Bitrix24 segítségével. Az összes csatornát, a saját weblapról vagy Facebookról érkező chatet, emaileket, sőt, akár telefonhívásokat is tudunk a rendszeren belül kezelni, rögzíteni. A beszélgetések után az ügyfelünk értékelhet minket, ami nagyon nagy segítség, ha nem teljesen elégedett ügyfélről van szó. Újra fel tudjuk venni a kapcsolatot vele, és meg tudjuk oldani problémáját.

Mi az az első dolog, ami a rendszer bevezetése után a cégnél fel fog tűnni?

Talán az, hogy azok az információk, amiket eddig 4-5 külön rendszerből szedtünk össze (emailek, telefonhívások, feljegyzések, excel táblák stb) mind egy helyen, jól szervezett formában elérhető lesz a cég számára. Ezt a szervezettséget egyébként jellemzően az ügyfelek is nagyon hamar észreveszik és elismerik.

Nem lesz olyan, hogy az ügyfelem nem kapja meg az ajánlatot, amit ígértem neki, vagy olyan, hogy elfelejtettük után követni a kiküldött anyagot. A kollégák azzal tudnak foglalkozni, ami valóban a dolguk, az adminisztrációs idő nagyon lecsökken. Direkt árbevétel-növekedés és indirekt pozitív hatások is érezhetők, legtöbb esetben hihetetlen gyorsan.

Nagy munka a Bitrix24 bevezetése? És ha valakit érdekel ez a megoldás, mit kell tennie?

A rendszer felhő alapú, így a cégre szabás után azonnal használatba vehető.

Egyébként az első lépés egy találkozó vagy online demó, amikor is kollégánk bemutatja a rendszer működését. Ennek semmilyen költsége vagy kötelezettsége nincs.

Egy ilyen bemutatóra a www.cegmenedzsment.com weboldalon, a https://www.facebook.com/Cegmenedzsment Facebook oldalunkon, vagy az [email protected] emailcímen lehet jelentkezni.