6 lépés, hogy a vállalkozásod túlélje a koronavírust

Nehéz helyzetbe került a legtöbb hazai vállalkozás, nincs ez másképp más országokban sem. A gazdaság ha nem is állt meg, de jelentősen lelassult, könnyű belátni, hogy ha az emberek nem járnak szórakozóhelyekre, fesztiválokra, kerülik a bevásárolóközpontokat, és egymást is, azt pillanatokon belül megérezzük, szó szerint a pénztárcánkon.

Éppen ezért összeszedtünk hat fontos lépést, és azok részleteit, hogy útmutatót adjunk minden vállalkozónak, akinek most nem könnyű. Természetesen nem illeszthető minden vállalkozásra az alábbi összefoglaló, de légy kreatív, ha valami egy kicsit is passzol a profilodhoz, akkor alakítsd úgy a gondolatot, hogy hasznát vehesd!

I. Alakítsd át az üzleti struktúrád

Most mindenkinek alkalmazkodnia kell, egy vállalkozás életében ez azt jelenti, hogy a jól megszokott ügymenet átalakításra szorul, ezt a következő pontok végiggondolásával teheted meg:

 • Az ügyfeleidnek kínálj személyes konzultációt, biztosítsd őket arról, hogy csak ketten lesztek jelen a találkozó helyszínén, találjátok ki közösen, hogy mit tehettek most egymásért.
 • Indíts tisztán online kapcsolattartási lehetőséget az ügyfeleidnek, videochat formájában, bármi legyen is a profilod, ezt meg tudod tenni.
 • Ha eddig nem tetted meg, most készíts video bemutatókat a termékedről, ennek a járvány után is hasznát fogod venni.
 • Találd meg az ideális házhozsszállító partnered, vagy akár vidd házhoz te magad azt a terméket, amit korábban sosem árultál így.

Miért ne mehetne házhoz a fodrász, a műkörmös, miért ne lehetne adótanácsadást adni online?

II. Kommunikálj az ügyfeleiddel!

Ha most csöndben maradsz, akkor önként vállalod a céged elmúlását. Ez most nem a hallgatás, hanem a lehető legtöbb kommunikáció ideje! Tegyél meg mindent, hogy az ügyfeleid, és a világ tudjanak rólad, arról, hogy jól kezeled a helyzetet!

 • Tudasd, hogy felelősen jársz el, mindent megteszel, amit járvány idején meg kell.
 • Tedd világossá a szolgáltatásod aktuális állapotát, legyen egyértelmű, hogy nyitva vagy-e, ahogy az is, hogy hogyan módosul a céged élete.
 • Ne szégyelld, ha a céged segítségre szorul, nevezd meg pontosan, hogy miben, de azt is tisztázd, hogy te mit teszel a közösségért.
 • Légy óvatos, még a látszatát is kerüld annak, hogy hasznot akarsz húzni a jelen helyzetből, a kommunikációd lényege az, hogy a lehetőségekhez mérten dolgozol tovább.
 • Legyen személyes, de nem túl személyes a kommunikációd, lássák az ügyfeleid az embereket a cég mögött.

III. A mindenható kárelhárítás

A bevételek visszaesése mellett a kiadások maradtak akkorák, amekkorák a járvány kitörése előtt is voltak, minden cégnek ez okozza a legnagyobb fejtörést. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy nagy figyelmet fordíts a költségeid kezelésére!

 • Vedd fel a kapcsolatot a bérlemény tulajdonosával, a bankkal, a beszállítóiddal, tudd meg, hogy milyen lehetőségeid vannak az adózásságrendezés ütemezésére.
 • Gondold át, hogy mik az igazán fontos, elengedhetetlen kiadásaid, takaríts meg ott, ahol lehet.
 • Ülj le beszélni az alkalmazottakkal, találjátok ki közösen, hogy hogyan alakítsátok át a béreket úgy, hogy közösen éljétek túl ezt az időszakot.

IV. Gondold újra a marketinged!

Beszéltünk már arról, hogy az üzleti struktúrád, akár az egész üzleti modelled is újragondolást igényel, a marketing munkádat viszot most szinte a nulláról kell újraépítened. A mostani helyzet nem csak nehézségeket, de lehetőségeket is hozott, elég, ha arra gondolunk, hogy most legalább 10-20%-al nő az internetforgalom, mindenki a gép előtt ül!

 • Tervezd meg, és időzítsd a közösségi média posztjaidat több napra, akár egy hétre előre.
 • Ha eddig nem vezetett blogot a céged, itt az ideje elkezdeni, beszélj a brandről, a termékeidről, szolgáltatásaidról, a cég történetéről.
 • Találd meg a vírussal való kapcsolatát a szolgáltatásodnak, termékednek, humoros, könnyed, de az elhunytakkal is kellően tisztelettudó módon beszélj erről.
 • A céged marketing munkája csak úgy lehet még sikeresebb, ha a te marketing tudásod is fejlődik, ragadd meg az otthonmaradásban rejlő lehetőséget, és tanulj.
 • Nézd át, és frissítsd az összes bemutatkozó anyagot az oldaladon, webshopodban.

V. Dolgozz azon, amin eddig nem tudtál!

Beszéltünk már arról, hogy a kialakult helyzet lehetőségeket is rejt magában, az egyik legfontosabb az, hogy most megteheted a cégedben mindazt, amit régóta halogattál!

 • Nézz utána új terméklehetőségeknek.
 • Gondold át, hogy ha ennek vége, milyen CRM, könyvelési, vagy bármilyen egyéb rendszereket használhatnál, vagy mire cserélhetnéd a meglévőket.
 • Nézd át a szerződéseid, gondold át, hogy melyiket miben lenne érdemes módosítani.
 • Nézd át a készleteid, tegyél rendet, gondold át, hogy miben tudnád módosítani a meglévő üzleti, és logisztikai folyamataid.
 • Gondold át az árképzésed, az áraid, igazodj a válsághoz, akár árcsökkentéssel, akár áremeléssel.

Furcsán hathat a gondolat, miszerint itt az ideje befektetni a vállalkozásodba, de ha látsz olyan fejlesztési területet, amin érdemes dolgoznod, akkor bátran cselekedj, mire a járványnak vége, beérhet a munkád.

VI. Pihenj!

Sosem feledkezhetsz meg arról, hogy emberi lény vagy, ennek megfelelően a folyamatos, túlhajtott munka rövid úton bosszút áll rajtad, a pszichés, és a fizikai állapotodon egyaránt. Tölts időt a családoddal, szánj időt a kikapcsolódásra, hiszen hiába él túl a vállalkozásod, ha te éveket öregszel a járvány miatt!

Nézz filmeket, olvass, beszélgess a szeretteiddel, ésszerű keretek között alakítsd szabadsággá a karantént!

A cikk eredetileg a Minneren jelent meg.