500 forinttal a zsebében lett milliomos, gazdag. Miért hallunk több ilyen sztorit?

Te is észrevetted már, hogy sokszor ehhez hasonló felütéssel olvashatunk, hallhatunk meggazdagodás történeteket? Persze egyrészt szenzáció, jobban megragad bennünk, mintha azt mondanánk, 10 millióval a zsebében szerzett 100 milliót. Nem? Olvastál már olyan sikeres emberről, aki írt, beszélt a nélkülöző gyerekkoráról? Na nézzük mi állhat a dolog mögött. Csak nem egy sikerrecept? Ha csak 500 Ft van a zsebedben sikeresebb lehetsz? Majdnem!

500 Ft vs korlátlan (sok) pénz

Tele a padlás ilyen 0 forinttal lett gazdag sztorikkal, sőt még a Minneren is olvashatsz ilyet (cikk végén linkek). Igaz, én mindig válogatok, és csak olyanokról írok, amiből mi magunk is tanulhatunk, a sztorik alapán tudunk támpontot kapni.
Van itt valami viszont, ami közös bennük. Ahogy fent már említettem fel is figyelünk az ilyen semmiből milliomos lett történetekre.

  • A sok, vagy szinte korlátlan pénzmennyiség megöli a kreativitást és az innovációt, elkényelmesít.
  • A korlátozott, szűkös erőforrások (pénz, idő) arra kényszeríti az embert, hogy kreatívabb megoldásokat csináljon. Jobba beosszuk a pénzünket, hatékonyságra törekedjünk. Ilyenkor az időt használjuk fő erőforrásként, ami előrevetíti, hogy képezzük magunkat, tanulunk, és a tudásunkat, agyunkat használjuk. Utóbbi nem hátrány!

Mikor például beszélgetek egy kismama vállalkozóval, akkor elcsodálkozok, hogy a gyerek mellett, a házi munka mellett még a vállalkozásukban is annyit beletesznek és annyit haladnak, mint egy normál vállalkozó. Miért? Mert szűkösek az erőforrások.
Másik érdekes dolog, hogy mikor egy startup már korai fázisában kap 200 millió forint tőkét befektetőktől, már akkor sejthető, hogy abból nem lesz semmi. Egyszer felkértek egy stresszkezelő applikáció marketingjének megtervezésére. És mikor elmentem az első megbeszélésre említették, hogy 500 (!!!) millió forintból fejlesztették. Persze orvosok közreműködése… és hasonlók. De akkor is, akkor az összeg hallatán elszörnyülködtem. Nekem akkor kellett volna becsatlakoznom a marketingbe, amikor piacra dobják. Nos, ez a pont nem jött el. Nem is értem mit csináltak azzal a sok pénzzel…

Na, de te is észrevetted már például azt, hogy sokáig halogatunk valamit, de milyen érdekes, hogy a határidő előtti időnek az utolsó 10-ében állsz neki, valahogy megtáltosodsz. Szűkös erőforrást kreált a lustaságod.

Használd te is ezt! Kreálj magadnak szűkös erőforrásokat – Működik!

Én már kipróbáltam, én úgy hívom ezt, hogy kihívást, challenge-t csinálok. Idén már kétszer is volt olyan alkalom például, hogy Facebookon 30 napon keresztül nem reklámoztam. És tudod mi volt az érdekes? Mi volt az eredmény? Amellett, hogy megspóroltam többszázezer reklámköltséget, az adott időszakban a bevételek (itt most videós kurzusok eladására értem) nem estek, sőt volt egy nagyobb felfedezésem. Egyszerűen jobban odafigyeltem az organikus posztokra, sokkal jobb címeket adtam a tartalmaknak, jobb reklámszövegeket használtam (az ingyenes posztoknál). Ennek további eredménye az lett, hogy mikor hirdetéseket állítottam be a kihívásom után, akkor sokkal hatékonyabb lett. És lám! Ennek is köszönhetően júliusban, amikor elvileg uborkaszezon van a Minner 5 éves működése során a legnagyobb havi árbevételt könyvelhette el.

Saját magamnak kreáltam szűkös erőforrást. Bejött! Gondolkozz, hogy te hol tudsz ilyen kihívást csinálni magadnak. Meglásd sokkal kreatívabb megoldásokat fogsz csinálni! Új megközelítéseket alkalmazol, újragondolsz dolgokat! Hajrá! Sok sikert!

Ilyen sikersztorik (természetesen minőségi válogatás):

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/500-forinttal-a-zsebeben-lett-milliomos-gazdag-miert-hallunk-tobb-ilyen-sztorit/