3 tárgyalástechnika, hogy az árat irrelevánssá tedd

3 tárgyalástechnika, hogy az árat irrelevánssá tedd

Történt az Úr 2019. esztendejében, hogy a lakásommal szemben levő házba költözött egy kis marketingügynökség, a további történéseket pedig a személyiségem predesztinálta: odamentem inni a kávéjukat és beszélgettem velük.

E beszélgetések alapján döntöttem el, hogy az alábbi tárgyalástechnikákról (amiket mi és ők is folyamatosan használunk) írok egy cikket azért, hogy sikeresebb megbeszéléseid legyenek.

Nézzük az elsőt.

1. „Mondom a rossz hírt.”

Ez a 3 technika kb. 5 évre előre kifizeti neked az előfizetői díjat, mert sikeresebb tárgyalásaid lesznek.

Előfizettél már? Ha igen, akkor itt tudsz bejelentkezni. Még nem vagy előfizetőnk? Olvasd el itt, hogy mi mindent tartalmaz az előfizetés, miért éri meg és miért nem akarsz ebből kimaradni.

Ez a doboz pontosan 7444 karakternyi színtiszta tudást rejt.

Ne adj szóban árajánlatot

Ez nem technika, hanem alapvetés.

Ha az ügyfeled egy megbeszélésen rákérdez, hogy „kábé mennyibe fog kerülni”, akkor nagy a kísértés, hogy te is „kábé” mondj egy árat – hiszen a kb. azt sugallja, hogy azon még lehet módosítani.

Igen, lehet: kizárólag lefelé.

A kimondott „kábé” egy referenciaár, amire az ügyfeled számítani fog: ha átszámoláskor kiderül, hogy többe fog kerülni (esetleg kért még hozzá pár elemet), akkor ha 1 forinttal is meghaladod, már abból a hátrányból indulsz, hogy „miért ilyen magas?”.

Álld meg a kísértést és mondd el, hogy az árajánlatot írásban fogod adni (esetleg következő megbeszélésen prezentálod), mert át kell gondolnod, össze kell raknod, meg kell találnod a legjobb megoldást.

Ha újra és újra kérlelnek, hogy „de csak nagyságrendet mondj”, akkor is legyél hajthatatlan: az a korrekt, ha átgondolod és megtalálod a legjobbat.

Egy amerikai szövegíró kedves válasza a „give me a ballpark” kérésre (a kifejezés nem szó, hanem értelem szerinti fordítása: „adj egy nagyságrendet”):

„I’ll tell you a ballpark. Yankee Stadium.”

Igen, ez egy stílus – de nem a stílus számít, hanem a hajthatatlanság.

Ha kipróbáltad a technikákat, írd meg kommentben (vagy meséld el az előfizetőknek fönntartott belső csoportban), mert egymástól is tanulunk.

<!–

–>
A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://www.marketingszoveg.com/marketing/3-targyalastechnika-hogy-az-arat-irrelevanssa-tedd/