2021: restart

year-5026133_640.jpg

Egy biztos, 2021 nagyon sok szempontból rendhagyó év lesz. 2020 is az (volt, lassan), de erre 12 hónapja még nem számítottunk. De 2021-ről tudjuk, hogy más lesz.

Más lesz, mert a fogyasztás máshogy fog alakulni. Az év eleje még a Covid jegyében fog telni, de aztán ahogy egyre több embert beoltanak, úgy fognak lazulni a járványügyi intézkedések, és jó eséllyel nyárra, legkésőbb szeptemberre mind meg is fog szűnni.

Ez pedig egy nagyon érdekes és szokatlan helyzetet fog hozni: a tömeges újraindulást. Újra fog indulni néhány jelenleg álló szektor, újraindulnak azok a cégek, amelyek túlélték: szállodák, éttermek, rendezvényszervezők, szórakozóhelyek, színházak, mozik.

Egyszerre sokan és sok helyen. Hirtelen rengeteg kínálat fog megjelenni, mindenki gyors indulásban bízik, ami nagy eséllyel nem fog azért megtörténni, de szemmel látható felfutás biztosan lesz. A nagy kérdés az: vajon lesz-e annyi fogyasztó, amennyi kínálat?

Az újraindulás sosem egyszerű ezekben a szektorokban. Egy-egy konferenciának talán még könnyű lesz, de a teljes rendezvényiparnak már nem. A szállodák kis kapacitással el tudnak indulni, de az éttermeknél kérdés, mennyire kevés ember lesz az “elég” ember a működéshez. És így tovább, az ilyenfajta restart kihívás mindenkinek.

A hirdetések esetében is ezt látom: amikor hirtelen majd mindenki elkezdi hirdetni magát, nagyon nagy lesz a reklámzaj. Szállodák, események, filmek, színházi előadások, koncertek… Iszonyúan kreatívnak kell lenni, hogy kitűnjünk majd a sokaságból.

El kell már most kezdeni az újraindulást tervezni. Minél előbb elkezd valaki kommunikálni, annál nagyobb esélye van egy kis kezdeti figyelemre. De nem lesz elég a jó kommunikáció: jó ajánlatok is kellenek. És kreativitás. Jó nagy pohárral.

<!–

–> 2021: restartA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/12/18/2021_restart