1000 forint beruházás 8700 forintot hoz CRM rendszer bevezetésénél (ROI)

Ha van CRM rendszered, ha nincs érdemes ezeket a számokat, statisztikákat megnézed, amit a cikkben közlök. Azt hiszem a tartalom elolvasása után sűrűn csörögnek majd a telefonok a hazai CRM cégeknél (majd ne feledd mondani a Minneren olvastad…). A vállalkozásod egyik legfontosabb “eleme” az ügyél. Ezzel nem is lehet vitatkozni!

Ő adj a pénzt, ő fizet. Az a cég működik jövedelmezőbben, amelyik megfelelő ügyfélélményt nyújt, jó ügyfélkapcsolattal rendelkezik, ismeri a vevőit, és a folyamatai is flottul működnek. Ebben segít neked a CRM rendszer, vagyis ügyfélkapcsolat-kezelés (Customer Relationship Management – CRM).

Jöjjenek a számok, ami után azonnal telefonhoz, Googlehoz nyúlsz!

 • Az 1000 forint CRM beruházásra jutó megtérülés 8700 Ft. (ROI)
  Beruházás jelentése ebben az esetben: CRM szoftver ára, bérlési költsége, beüzemelés díja, rászánt idő, erőforrás, munkaerő.
  Igen ezzel számolnod kell, mivel a folyamataitokat is át kell vinni a CRM rendszerbe, sok időbe is munkába fog telni. DE! A legtöbb CRM megoldás erre fel van készítve, a beüzemelés is sokszor már automatizálva van (pl. excel import). Sokszor havidíjat fogsz látni és beüzemelési díjat. Nos a havidíj már egy olyan konstrukció, ami olcsóbbá teszi a CRM rendszert (nem neked kell leprogramoztatni…) és bizony annál is ilyen megtérülési rátával számolhatsz. Tehát már maga a bevezetésre ne költségként gondolj, hanem befektetésre.
  Forrás: Nucleus Research
 • A CRM rendszert használók átlagosan 29%-kal növelik az értékesítéseiket. És 42%-kal jobban előre tudják jelezni a jövőbeni eladásaikat. Forrás Salesforce
 • 8-10%-kal lerövidíti az eladási ciklust (értsd előbb lesz vevőd). Ez annak köszönhető, hogy sokkal több információ és adat áll rendelkezésre, és mindez gyorsan. Továbbá több folyamatot automatizáli tudsz a CRM-nek köszönhetően Forrás: Nucleus Research
 • A fenti számok átlagok. Képzeld el, hogy a CRM-et használok cégek 26%-a használja ki minden funkcióját a CRM-nek (amit csak ki tud a vállalkozásában). Tehát akik csak bevezetik, de csak nézik, ők nem érnek el sikereket. Képzeld el, hogy a fenti számok magasabbak annál a 26%-nál! Forrás: Salesforce

Miért eredményez több vevőt, illetve nagyobb vevőmegtartást a CRM?

Egyik legszembetűnőbb dolog, hogy sokkal gyorsabb az ügyfélkezelés, vevőakvirálás. Nincsenek elkallódó vevők, sokkal több információ áll rendelkezésre egy emberről, sokkal gyorsabban (értelemszerűen vannak automatizált lehetőségek, amikkel ezeket ki lehet használni). És a nevében is benne van, hogy Management, jobban menedzselni tudod a vevőidet. Emiatt az ügyfélmegtartás növekszik, több visszatérő vevőt eredményez.

Nézzük másik oldalról:

 • A CRM rendszerbe bekerülnek a vevőid, sőt akár már érdeklődő fázisban is az emberek. Tehát egyrészt ez egy nyilvántartó, adatbázis rendszer. Ez kell a megfelelő alaphoz, hiszen ebből dolgozunk. Tudni fogod melyik vevővel mikor-mi történt. Mit adtál már el neki, mi van folyamatban és még mit nem adtál el neki.
 • A jó CRM beállítás a folyamatok kezelésére összpontosít. Folyamat az vevő akvirálás, értékesítés, számlázás, a vevő kiszolgálása, utánkövetés, és természetesen az ügyfélszolgálat. Utóbbi jelenleg főleg az emailes és telefonos integrációt jelenti (értsd ezentúl innen emailezel, sokkal átláthatóbb lesz, vevőnél is megjelenik mi-mikor történt, mit írt-te mit írtál….
 • Továbbá a folyamatokhoz tartozó esetleges dokumentumok tárolása, menedzselése. A munkatársak munkáját is felgyorsítja, mert sokkal jobban automatizálni lehet a vevők útját az egyes kollégákhoz (amennyiben van ilyen).
 • A marketing automatizáció már hab a tortán. Ma már szinte az összes CRM rendszer tudja ezt kezelni (hírlevél, automatikus emailek például a vevőknél).
 • Megkönnyíti a riportálást és a munkatársak munkájának nyomonkövetését.
 • Tehát egy helyen van minden!

Fotó: Envato License

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/1000-forint-beruhazas-8700-forintot-hoz-crm-rendszer-bevezetesenel-roi/