10 -szer látja valaki a hirdetésed és vásárol tőled – kutatás

Mennyire utópisztikus igaz? El kell érnünk, hogy 10-szer találkozzon a reklámunkkal az érdeklődő, és nagyobb az esély a vásárlásra. És mi kell ahhoz, hogy tényleg vásároljon is? Mert a profitunkat nem nagyon érdekli, hogy valaki ismeri-e márkánkat, termékünket, emlékszik ránk! Ha vásárol, az már inkább! Na várjunk csak, eddig nem 7 volt az előző szám?

Többféle statisztika volt már az utóbbi időben, hogy mennyiszer kell látnia egy hirdetést egy embernek ahhoz, hogy egy márkára visszaemlékezzen. De ugye nekünk nem ez kell! Hanem az, hogy vásároljon is!

A legfrissebb ezzel kapcsolatos kutatás szerint 10-szer kell kapcsolatba kerülnie a hirdetéseddel, reklámoddal az érdeklődőnek, hogy hatással legyen rá, emlékezzen a termékedre, márkádra, vagy arra, hogy mit is hirdettél neki.

De itt még nem döntött! Az a szerencsénk, hogy a következő szám is 10-es lesz.

Átlagos 10 információra is szüksége van ahhoz, hogy rá is vegye magát a vásárlásra! Tehát nem elég, hogy látja a hirdetésedet, hanem kellenek a mikromonentumok, elköteleződés. 10 különféle információra/ inputra is szüksége van, ami őt meggyőzi a vásárlásról. Egy étteremnél például elég 6 információ, egy autó vásárlásnál már 19 kell. Fontos! Addig amíg az információ el is jut a felhasználóhoz lehet, hogy 100-300-szor is találkozott a hirdetéseiddel (valamilyen formában). Ebből mennyi amikor ő tudatosan értelmezte, olvasta, foglalkozott vele? Na az számít információ átadásnak. Ez mondjuk a 100-300-as példából kiindulva 5-10 eset. Na így már máris más! Igaz? Mit is kezdj ezzel az információval! Olvasd tovább

Először is ezek a számok elvileg óriásiak, de gyakorlatilag még így is kiszámolható, hogy megéri új vevőt szerezni. Figyelem! A fenti 10-es szám átlag, szektorokban eltérő lehet, de a fenti éttermes és autós példából kiindulva egészen biztosan a te szektorodban is 10 körül van. Persze, a visszatérő vevőre kell gyúrnunk, mivel hatszor annyiba kerül egy új vásárló, mint egy korábbi vásárló újrameggyőzése. Most viszont maradunk az új vevő megszerzése témánál!

INFORMÁCIÓ – Mintha már hallottuk volna, hogy az információ hatalom

Hát még az értékesítésben, ha megfelelően használni tudod. Nem csak saját magadnál az információ felhasználásában kell jeleskedned, hanem a termékedhez, cégedhez kapcsolódó információ terjesztésében, átadásában is. Ezt már többször mondtam nektek előadásokon, írtam cikkekben, hogy:

A vásárló nem Sherlock Holmes. Nem fog nyomozni a terméked után, utánad. Ezrét készülj fel, hogy neked kell elérned, hogy átadj minden információt!

Mik ezek az információk?

 • Termék, szolgáltatás jellemzők (ezzel máris letudsz 1-2 információt)
 • Előnyök, miért vegye meg / Mire jó / Hogyan és mikor használja / Milyen problémát old még meg, amire ő nem gondolt (ez is információ) / Értékajánlat
 • Vélemények
 • Hogyan jut hozzá a termékhez, szolgáltatáshoz
 • Milyen hamar jut hozzá a termékhez
 • Bizalmi információk (mióta működsz, vannak-e vásárlóid, szintén a véleményeket is ide sorolhatjuk)
 • Ár – Igen, fontos és ha nem tudja meg gyorsan tovább is áll. Erről cikk: Ki kell írni a termék árát a weboldalra? Szolgáltatásnál is?
 • és még minden, ami a te szektorodban fontos lehet egy termék megvásárlásánál.

Igen! Jól látod a termékelírás, és a weboldalon egy-két mondat kevés lesz. Egyrészt nem is olvassa el teljesen, másrészt az információ kevés.

Számoljunk csak!: Egy online hirdetés kattintás ára 25 Ft. Ügyesen eléred, hogy 20-szor legalább kattintson egy adott érdeklődő (remarketing). Akkor ez 500 Ft-odba kerül. Ó de utópisztikus! De sok olyanra is költesz, aki nem lesz vásárló, mivel itt is többségről beszélünk. Ehhez kell persze, hogy ne mindig ugyanazt reklámozd, legyen más információ. DE ki tudsz használni olyat is, csak meghatározott feltételek teljesülése alapján látja a hirdetést (pl. csak azok, akik legtöbbet időt töltik a weboldalon), vagy akik láttak egy adott oldalt…. És még a CRM rendszerről nem is beszélünk, ha több információ áll rendelkezésedre jobban tudsz célozni azokra, akik tényleg potenciális vásárlók lehetnek. Tehát az előbbi összeget lehet jobban optimalizálni! Minden eszköz adott!

Hogyan juttathatod el hozzá az információkat?

 • Gondolkodj komplex kampányban. Minél több helyen, több formában találkozik a hirdetéseddel, annál nagyobb az esély, hogy pont elkapod a figyelmét (szinte teljes figyelmét).
 • hírlevél, email: Ősi módszer, de még mindig működik.
 • Facebook és Google remarketing: Remélem újabb löketet kapsz most, hogy ismét átnézd a remarketing beállításaidat, hirdetéseidet!
 • szórólap, offline marketing: Szinte minden cégnél szintén működik és fontos eszköz lehet egy kampánynál, illetve szintén remarketing eszköz is egyben.

Merre tovább? Szeretnéd még jobban megérteni az információ átadást? Az alábbi cikkeket és tartalmakat ajánlom figyelmedbe:

Forrás: The Effectiveness of Advertising: A Meta-Meta-Analysis of Advertising Inputs and Outcomes – Martin Eisend &Farid Tarrahi
Fotó: Tobias Moore / Unsplash

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/10-szer-latja-valaki-a-hirdetesed-es-vasarol-toled-kutatas/